Turism in Moldova

milestii mici

Republica Moldova- este un stat situat în estul Europei, între România (vest) şi Ucraina (est). Graniţa cu România urmează aproape în întregime râul Prut şi pe o distanţă foarte scurtă Dunărea.

Republica Moldova- are ieşire la Dunăre pe o fâşie de 200 m la extrema sa sudică (Giurgiuleşti). Republica Moldova s-a aflat sub ocupaţie rusească în perioada 1812-1918, iar între 1940 şi 1991 a fost din nou ocupată si încorporată în cadrul URSS. Odată cu dezmembrarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova a devenit stat independent, membru al ONU.

Republica Moldova- are un teritoriu în stânga Nistrului (Transnistria), locuit în majoritate de moldoveni (42%), si în proporţii relativ egale de ruşi şi ucraineni. Acesta este o rămăşiţă a RSSA Moldoveneşti din perioada interbelică. În 1990, odată cu izbucnirea conflictului din Transnistria, autorităţile de la Chişinău au pierdut controlul acestei regiuni, care şi-a autoproclamat independenţa sub numele de Republica Moldovenească Nistreană.

Milestii Mici

IMG_1601

Crama de la Mileştii Mici a intrat în 2007 în Cartea Recordurilor, după ce a fost validată ca fiind cea mai lungă din lume şi cu cea mai mare capacitate de depozitare.

La ora actuală, reprezintă un oraş vinicol subteran cu o lungime totală a galeriilor de peste 200 kilometri, cu străzi ce poartă numele vinurilor renumite şi de-a lungul cărora sînt amplasate budane de stejar şi cisterne cu o capacitate totală de 65 de milioane de litri, cu cascade subterane, săli de degustare şi cişmele.

Un loc deosebit în cadrul Combinatului de Vinuri de Calitate îl are Colecţia de aur „Mileştii Mici”, unde se păstrează circa 2 milioane de butelii de vinuri alese.

+ Mai puteţi vizita “Moşia lui Maniuc Bei” şi depozitele de vin “Mileştii Mici”.

Distanţa de la Chişinău: 20 km

Beciul de la Milestii Mici
IMG_1671

Cramele de la Cricova

cricova
Cele mai mari beciuri din lume se găsesc în Moldova.

la doar cîţiva kilometri spre nord de Chişinău, în localitatea Cricova.

Aici se întinde în subteran un adevărat oraş al vinificatorilor, cu străzi, săli de degustare, depozite etc.
Lungimea totală a galeriilor de la Cricova depăşeşte 60 km în subteran.

În liniştea subsolurilor de aici, 30 milioane de litri de vin îşi capătă calităţile sale preţioase şi incomparabile.

Pe străzile subterane “Cabernet”, “Feteasca”, “Pinot” se pot deplasa autobuze cu turişti, însoţiţi de ghizi experimentaţi.

Vinoteca Cricova- dispune de cea mai bogată colecţie pe întreg spaţiul ex-sovietic.

În Cricova sînt produse vinuri spumante, respectîndu-se cu stricteţe tehnologia clasică franceză.

Astfel, Cricova a devenit o veritabilă carte de vizită a Moldovei.

Distanţa de la Chişinău: 15 km
cricova beci

Vinaria Purcari

purcari
La sudul Moldovei, într-o zonă liniştită, pe o muchie de deal, se înalţă o cetate renovată.

Anume aici se produc minunatele vinuri de Purcari, apreciate cu premii şi medalii la cele mai importante festivaluri internaţionale în ultimii 150 de ani.

Ar fi păcat să vizitezi ţara noastră şi să nu guşti din vinul de Purcari pe care, cică, însăşi Regina Marii Britanii îl servea în fiecare zi la masă, încă din 1974.

Vinăria se mândreşte cu galerii subterane care adăpostesc o colecţie remarcabilă de vinuri cu brandul Purcari, printre care se numără exemplare care datează încă din anul 1948.

Vinurile din Purcari concurează cu cele mai renumite vinuri din Burgundia şi Bordeaux. “Negru de Purcari” a înfrumuseţat masa împăratului rus Nicolai II, iar în beciurile de vin ale reginei britanice Victoria, care era cunoscută datorită gusturilor sale exigente, întotdeauna s-a păstrat vinul din Purcari.

Aceste vinuri au obţinut mai mult de 30 de medalii la diferite concursuri.

Distanţa de la Chişinău: 120 km

Cetatea Soroca

cetatea soroca
Cetatea Soroca – se găseşte în mijlocul oraşului Soroca, la circa 160 km spre nord de Chişinău.

În perioada medievală cetatea Soroca făcea parte dintr-un vast sistem defensiv al Moldovei.

Ea a fost construită la trecătoarea peste Nistru pe locul unor fortificaţii mai vechi.

La 1499, din porunca lui Ştefan cel Mare, este înălţată o cetate pătrată din lemn.

Între anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareş, cetatea este rezidită din temelie de piatră, aşa cum o vedem şi astăzi.

Fortăreaţa este unicul monument medieval din Moldova, care s-a păstrat aşa cum l-au conceput meşterii, iar în bastionul de la intrare există o biserică mică militară.

+Tot aici mai puteţi vizita monumentul „Lumînarea Recunoştinţei” (ridicat pe stîncă, deasupra Nistrului, este una dintre cele mai importante zidiri în istoria modernă a Moldovei) şi mănăstirea Cosăuţi.

Distanţa de la Chişinău: 160 km

Orheiul Vechi

orheiul vechi
Complexul muzeal Orheiul Vechi, situat într-un defileu stîncos, adînc de peste 200 m, al rîului Răut reprezintă una dintre cele mai vestite zone cu vestigii ale stabilirii diferitor civilizaţii în perimetrul dintre Nistru şi Prut.

Este unul din cele două locuri din lume, unde s-au păstrat ruinele oraşului din perioada Hoardei de Aur.

În cavernele de piatră se atestă prezenţa primelor aşezăminte umane vechi de peste cîteva sute de mii de ani.

Pe dealul stîncos, în secolele V-III î.e.n., a existat o puternică fortificaţie a geto-dacilor.

Suprafaţa complexului arheologic este extraordinar de mică pentru numărul mare al monumentelor naturale şi de arhitectură descinse direct din istorie şi legendă.

+ Aici, turiştii mai pot vizita muzeul “Curtea ţărănească” (sec. XIX), rezervaţia peisagistică “Trebujeni” ş. a.

Distanţa de la Chişinău: 55 km

Chateau Vartely

Chateau_Vartely
Oraşul Orhei – o mică Elveţie a Moldovei, este situat în centrul ţării noastre într-o zonă pitorească cu o cultură bogată de tradiţii şi un mare potenţial turistic.

Toate drumurile vă duc aici.

Regiunea aceasta este bogată în peisaje unice, situată între două râuri Dunărea şi Prut, între dealuri stâncoase în bazinul râului Răut ce atinge circa 200 de metri.

În zona oraşului Orhei se găsesc peşteri stâncoase în care se pot găsi amprente ale primelor aşezări umane ce au sute mii de ani.

Pe un teritoriul aşa de mic – în inima Moldovei – este concentrat un număr mare de specii de animale şi plante ce au fost introduşi în Cartea Roşie.

De-a lungul râului Răut se întind malurile sălbatice şi stâncoase, peşteri ce au forme fanteziste şi în care s-au păstrat urmele speciilor unice ale plantelor şi a animalelor străvechi.

În apropierea acestui paradis se situează în prezent oraşul Orhei, etimologia căruia este din maghiarul – Var şi care înseamnă oraş – cetate.

Orhei are o istorie bogată ce se datează cu secolul al XVI – lea.

Oraşul are şi o istorie contemporană – istoria vinăriei Chateau Vartely – care a fost înfiinţată in anul 2004 şi reprezintă primul unicul Chateau vinicol adevărat din Moldova.

Multimea de manastiri : Curchi,Hincu, Saharna,Tipova

manastirea saharna
La Estul Republicii, pe malul drept al rîului Nistru, este situată mănăstirea “Sfînta Treime” de la Saharna, considerată, pe bună dreptate, printre cele mai mari centre de pelerinaje religioase din Moldova.

Aici se găsesc unicele în republică moaşte ale Sf. Cuvios Macarie, iar pe una din stînci – amprenta lăsată, potrivit unei legende, de Maica Domnului.

Rezervaţia naturală Saharna se află pe înălţimea nistreană într-o zonă de atracţie turistică foarte populară.

Manastirea Capriana
manastirea capriana

De sus, de pe stînciile din satul Saharna, se întind nişte peisaje de excepţie: defileul stîncos şi împădurit al rîuleţului Saharna (16 km lungime) ce saltă peste 30 de praguri şi cascade.

Tot aici se găseşte o staţiune arheologică importantă, cu vestigii din epoca fierului (sec. X-VIII î.e.n.) şi o cetate de promotoriu geto-dacică (sec. IV-III î.e.n.), una din cele mai conservate de pe teritoriul Republicii Moldova.

Deşi mănăstirea era înfloritoare în anii 50, ea a fost închisă de autorităţile sovietice în anul 1964.

În incinta mănăstirii a fost organizat un spital de psihiatrie, devastîndu-i-se avutul. Mănăstirea a fost redeschisă în 1991. Tot atunci au fost reparate clădirile bisericilor.

Distanţa de la Chişinău: 110 km

Manastirea Curchi
manastirea curchi